Att börja med motorsport

Är du en av dem som älskar att utmana dig själv, adrenalinkickar och höga hastigheter? I så fall skulle motorsport kunna vara något för dig. Motorsport är en beroendeframkallande sport tillika en fartfylld aktivitet. Och vem som helst kan faktiskt börja med motorsport. Det spelar ingen roll om du bara vill köra för skojs skull eller om du siktar på att bli Sveriges nästa stjärna inom motorsport, alla är lika välkomna. Några av de grenar som du kan välja mellan inom motorsport är rally, karting och folkrace. Du kommer med all säkerhet hitta något som passar dig som handen i handsken.

De flesta unga börjar antingen med karting eller crosskarting eftersom dessa är lite enklare grenar som passar perfekt för nybörjare. Här samlar man på sig den erfarenhet som krävs för att stiga i graderna. Om du är lite äldre och redan har körkort kan du istället ta dig in i motorsporten på andra sätt, till exempel med din egna bil.

Du behöver så klart inte spendera stora pengar på din egen bil och dina egna mekaniker. Det går alldeles utmärkt att köpa sig in i redan existerande team och börja den vägen. Om du vill tävla inom racing krävs det att du har godkänd hjälm och godkända kläder samt en licens för racing. Du måste även vara medlem i någon av de cirka 400 föreningar som är ansluta till motorförbundet i Sverige. Med så många föreningar bör det inte vara några svårigheter att hitta en i din närhet. Kom ihåg att regler kan skilja sig åt mellan olika tävlingar och det är viktigt att man läser tävlingsreglerna innan man anmäler sig.

Vi nämnde innan att det enklaste sättet att ta sig in i motorsporten är genom att hyra in sig i ett team. Det behöver inte vara så komplicerat som det kanske låter. Faktum är att motorsport har blivit en riktig folksport med stort intresse över hela landet. De flesta teamen i Sverige styrs faktiskt av familjer eller nära kompisar. Oftast har de även lite hjälp från sponsorer som de samarbetar med. Det händer att de säljer en förarplats för att få allt att gå ihop ekonomiskt. Kanske hittar du ett sådant erbjudande som du kan nappa på? Om du är medlem i en förening kan du naturligtvis höra dig omkring och utnyttja de kontakter som finns. Kanske kan de även tipsa dig om olika forum och hemsidor du kan leta på. Det är oftast en fördel om du även besitter mekaniska kunskaper men det är normalt inget tvång. För att inte tappa dina kunskaper är det en god idé att hyra en bil med jämna mellanrum och hålla racingen igång.