Bygga din egen rallybil

Det finns många olika typer av rallybilar att välja mellan. Typiska bilmodeller är bland annat Audi och Ford. Dock är det inte alla som har råd att köpa en egen rallybil direkt. Även begagnade rallybilar kan kosta en bra bit över 100 000 kronor. Dock går det faktiskt att bygga sin egen rallybil och komma billigare undan. Det går även att bygga en rallybil om man helt enkelt är intresserad av bilar.

Det första du ska göra när du bygger en rallybil är att rensa den på allt som inte hör hemma i en rallybil. En rallybil har till exempel speciella stolar anpassade för rally. Originalstolarna ska alltså plockas ut ur bilen tillsammans med det mesta av inredningen. En rallybil är alltid 2-sitsig och kommer att bli registrerad så. De flesta väljer även att ta bort bilmattorna och istället lacka golvet. Dock kan du ha dem kvar om du väljer att köra standardrally. Bältena ska också plockas bort eftersom de inte används. Du har istället ett specialdesignat bälte när du kör rally.

Ett annat steg som du måste göra är att montera burbåge. Det är ett arbete som innefattar svetsning. Har du ingen tidigare vana av detta är det klokt att låta någon som har erfarenhet sköta denna delen av arbetet. Själva satsen kostar runt 5 000 kronor. Själva arbetet är ganska komplicerat så ta gärna hjälp av någon som har tidigare erfarenhet av att bygga rallybilar.

Det viktiga är att du inte stirrar dig blind på priset utan väljer en stol som passar dig. Det är viktigt att de är max fem år gamla och godkända av FIA. De ska även sitta fast med godkända sidofästen för att du ska få köra med bilen. Priserna för stolarna varierar och kan ligga på allt mellan 2 000 kronor upp till över 5 000 kronor.

I rally används ett så kallat sexpunktsbälte eftersom det fästs på sex punkter. Axelbandet ska gärna sitta fast i ett rör bakom själva stolarna. Det kan vara lite komplicerat att fästa bältena om man inte har gjort det förut. Precis som med burbågen kan det vara värt att höra med någon som har byggt rallybilar innan. Ett bälte som är godkänt av FIA kostar runt 1 000 kronor och upp mot 3 000 kronor och det finns flera olika modeller att välja bland.