Motorsportklubbar i Sverige

Det finns idag mer än 400 motorsportklubbar som är anslutna till det svenska motorsportförbundet. Det betyder att om du är medlem hos dem är du godkänd att tävla, så länge allt annat är i sin ordning. De är utspridda över hela Sverige så du kan enkelt hitta en klubb att gå med i oavsett om du bor i norr eller söder. Men vad är egentligen fördelen med att vara medlem i en motorklubb förutom möjligheten till tävlingar? Och hur fungerar det om man vill gå med. Det är frågor som vi svarar på i denna text.

En stor fördel med att vara medlem i en motorsportklubb är att de arrangerar evenemang som du kan vara delaktig i antingen som tävlande eller som åskådare. Om vi tar Anderstorps motorklubb som ett exempel så har de flera aktiviteter i kalendern varje månad. Det kan röra sig från att ställa ut bilar på en utställning till kvällsträningar med bil. De anordnar även kurser för MC-licens och tävlingar i DTM och SM i roadracing. Varje förening har så klart sina egna aktiviteter och det enklaste är att gå in på en enskild förenings hemsida för att se exakt vad som står i kalendern.

Det är oftast väldigt enkelt att bli medlem i en motorsportklubb och de välkomnar att stöd de kan få. Du behöver bara skicka in en ansökan och förklara vilken typ av medlem du vill vara och betala in medlemsavgiften. Detta kan du normalt göra direkt på hemsidan. Medlemsavgiften varierar mellan klubbarna men om vi fortsätter ta Anderstorp om ett exempel så är kostnaden 400 kronor för ett år. Är du under 18 år betalar du endast 100 kronor. Om du endast vill vara en så kallad stödmedlem så är priset lägre. Du får även fylla i om du är intresserad av bilsport, motorcykel eller om du bara vill vara stödmedlem. Klubben kommer också efterfråga vilka typer av licenser du har. Förutom förarlicens kan du även inneha funktionärslicens och hjälpa till på tävlingarna.

Motorsportklubbar söker ofta funktionärer som hjälper till i föreningen. Du kan få många olika typer av uppgifter, bland annat kan du vara flaggvakt, bärgare, hjälpa till i depån, sjukvårdare eller hjälpa till med anmälningar. Som du kanske förstår måste du vara driven och bra på att kunna ta ansvar som du vill hjälpa till som funktionär. Du måste även inneha en funktionärslicens.